We have recently published ‘Food Forest Plants for Hotter Conditions’: i.e. tropical and sub-tropical regions. We rely on regular donations to keep our free database going and help fund development of this and another book we are planning on food forest plants for Mediterranean climates. Please give what you can to keep PFAF properly funded. More >>>

Follow Us:

 

Planter for Sundhed

UK   Español  Dansk

Vores sundhed afhænger af planter:

  • Som føde,
  • Som medicin,
  • Til at skabe et sundt miljø.

Mad

Vi er nødt til at spise planter for at holde os sunde. Frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter (ærter og bønner), rodknolde (f.eks. kartofler), og nødder er alle sammen planter. Vi ved ret sikkert, at vi fra naturens hånd er planteædende dyr, og at vi er udviklet fra aber, der lever i træerne, og som mest spiste frugt og blade og nogle gange nødder. Vores tarme er lange - ligesom planteædernes, og disse er designede til at fordøje planter. Tarmene på kødædende dyr er korte, og gør dem i stand til hurtigt at udstøde rester af kød, der nedbrydes. Kød er fyldt med gifte, som dyret har haft i sig på dødstidspunktet, og disse gifte kan optages i blodet, og medvirke til alle mulige former for forstyrrelser så som hovedpine, ledbetændelse, kræft og hjertesygdomme. Vores helbred vil lide under det, hvis vi spiser kød, fordi vores fordøjelsessystem ikke er designet til en sådan kost.

Og bortset fra modermælk til babyer, er mælkeprodukter ikke vores naturlige føde. Mælk, ost, smør, fløde osv. skaber mange problemer, f.eks. eksem, astma, allergi i mange forskellige former, høfeber, fordøjelses problemer, åreforkalkning og knogleskørhed (en sygdom, hvor knoglerne mister deres kalcium og bliver skøre, så de let brækker). Men stadigvæk bliver lægerne ved med at fortælle os, at vi skal drikke masser af mælk for at undgå knogleskørhed. Men komælk er vanskelig at fordøje, og der produceres meget slim i kroppen. Dets kalcium er hverken afbalanceret eller let at udnytte, og mælk er rent faktisk med til at skabe knogleskørhed. Dette problem kan forebygges ved hjælp af planter, det vil sige ved hjælp af grøntsager, bælgfrugter og nødder, hvilket er meget bedre kalcium kilder (som også samtidig giver magnesium- som er nødvendigt for udnyttelsen af kalcium).

Passende motion er også vigtigt.

Der er udførligt medicinsk bevis for, at der ikke er noget vi behøver i vores kost, som vi ikke kan optage fra planter (bortset fra D-vitamin som vi får fra solskin). Selv vitaminet B12, som man oprindeligt troede kun var tilstede i animalske produkter - specielt i lever - er også tilgængeligt fra visse mælkegærrede fødevarer, som f.eks. sauerkraut; muligvis visse arter af tang; spirulina, en blågrønalge; og fra vores egne tarme (hvis de er sunde og ikke er blevet misbrugt med antibiotika).

 

Medicin

Man kan bruge en sund velafbalanceret diæt baseret på planteføde både til at:

  1. Opretholde god sundhed og forebygge sygdomme;
  2. Behandle sygdomme.

Denne brug af mad kaldes diæt terapi. Friske biologisk dyrkede, ubehandlede fødevarer, spist så tæt på deres naturlige tilstand som muligt, er meget effektive til at hjælpe kroppen til at hele sig selv fra den moderne civilisations sygdomme.

Forarbejdede fødevarer og animalske produkter, sammen med en livsstil adskilt fra naturen, er hovedårsagen til mange sygdomme. Men sundheden kan stille og roligt genoprettes ved at bruge ubehandlede fødevarer og helende urter.

Mange urter har vigtige medicinske kvaliteter - og forudsat at man ikke eksperimenterer med giftige planter - er de fuldstændig fri for skadelige bivirkninger - til forskel fra den moderne medicinindustri.

På Plants For A Future dyrker vi et bredt udvalg af fødeplanter, heriblandt urter, flerårige grønsager, frugtbærende buske og træer, nøddebuske, spiselige rodfrugter, bælgplanter og flerårigt korn - samtidig med at vi sælger planterne og stiller information om dem til rådighed.

Brugen af urtemidler, og indarbejdelsen af denne gavnlige føde i kosten, vil hjælpe med til at fremme helbredet, specielt hvis det indgår i en kost med ubehandlede fødevarer, og et minimum af forarbejdede fødevarer og animalske produkter.

 

Skabelsen af et sundt miljø

Planter er med til at skabe sundhed på flere måder end bare som føde og medicin - specielt træer og buske - fremmer miljøets kvalitet på mange måder. De:-

  • renser og ilter jorden;
  • optager kuldioxid (en drivhusgas);
  • holder på jorden og forebygger erosion;
  • hjælper med at kontrollere vandets kredsløb, (fremmer et normalt regnfald, og forebygger oversvømmelser og tørke);
  • Modererer temperaturekstremer;

På den måde forbedrer de klimaet. Sidst men ikke mindst er deres grønne farve og det liv de skaber noget rart, som tilføjer en kvalitet til miljøet, som slet ikke kan måles.

På PFAF prøver vi, mere end noget andet, at forbedre miljøet. Vi lægger vægt på flerårige planter, fordi de forstyrrer jorden langt mindre end enårige, og derfor er mere gavnlige. Vi håber at vi ved at gøre planterne og information tilgængelig, kan opmuntre flere mennesker til at optage en mere miljøbevidst livsstil, og få dem til at leve mere i harmoni med naturen. Når vores kost forbedres, og vi baserer os mere på naturlig føde, og når vi forbedrer vores eget miljø ved at dyrke planter - specielt træer og buske - kan det kun gavne vores sundhed.

En af medlemmerne af PFAF, Ariadne Morais, er praktiserende kostterapeut, og vil med glæde besvare alle spørgsmål du kan have om kost. Post konsultationer er også en mulighed.

Du kan måske også have lyst til at se på pjecen Frugt - Mad for guderne og Grønne blade som ser på de ernæringsmæssige aspekter ved frugter og blade.

Dansk udgave af: PermAgro - The Permaculture Research Institute Denmark

 

 

Now available: PLANTS FOR YOUR FOOD FOREST: 500 Plants for Temperate Food Forests and Permaculture Gardens.

An important new book from PFAF. It focuses on the attributes of plants suitable for food forests, what each can contribute to a food forest ecosystem, including carbon sequestration, and the kinds of foods they yield. The book suggests that community and small-scale food forests can provide a real alternative to intensive industrialised agriculture, and help to combat the many inter-related environmental crises that threaten the very future of life on Earth.

Read More

FOOD FOREST PLANTS

 

© 2010, Plants For A Future. Plants For A Future is a charitable company limited by guarantee, registered in England and Wales. Charity No. 1057719, Company No. 3204567.