We have recently published ‘Food Forest Plants for Hotter Conditions’: i.e. tropical and sub-tropical regions. We rely on regular donations to keep our free database going and help fund development of this and another book we are planning on food forest plants for Mediterranean climates. Please give what you can to keep PFAF properly funded. More >>>

Follow Us:

 

Konserverende havebrug

UK  Dansk

At verden bliver mere og mere forurenet og mindre i stand til at opretholde liv kan dårligt blive omstridt, da vi nærmest dagligt hører nye historier om ødelæggelse af regnskoven, huller i ozon laget, syreregn osv. osv. Det er vigtigt at se i øjnene det ikke kun sker i andre lande. I England fortsætter ødelæggelsen af vores små tilbageblivende rester af den oprindelige skov, den nuværende landbrugs praksis betyder at det øverste muldlag forsvinder med en alarmerende hastighed, vejrudsigten indeholder nu detaljer om luftkvaliteten og vi får tit at vide vi ikke må opholde os for længe i solen på grund af frygten for hudkræft. Det er altsammen deprimerende læsning, og vi kan kun alt for let blive fortvivlede med en følelse af magtesløshed. Alligevel kan vi alle, selvfølgelig, gøre positive tiltag for at rense planeten og ved vores egen handling prøve at motivere andre til at følge samme eksempel. Først må vi tilpasse vores egen livsstil for at reducere vores personlige bidrag til problemet til et minimum. Der er mange måder hvorpå vi kan gøre dette, såsom at bruge bilen mindre og i stedet for gå, cykle eller bruge offentlig transport hvor det er muligt; isolere vore hjem for at gøre dem mere energi effektive; undgå at købe over-indpakket produkter eller engangs varer; genbruge vores egne spildprodukter ved at kompostere organisk materiale, bringe glas, aviser, gammelt tøj osv til et genbrugscenter; og ved at købe økologisk mad hvor det er muligt.

Hvis vi har adgang til jord, selv hvis det kun er en lille baggård, kan vi gøre nogle meget positive bidrag til at forbedre livskvaliteten på denne planet. Ved at opgive kunstgødning og sprøjtegifte, og bruge kompost og biologiske metoder i stedet, vil vi hjælpe med at skabe et renere mini-miljø for os selv og andre levende væsener, som deler vores have med os. Hvis vi kan skabe livsbetingelser for disse andre dyr, kan vi gradvist opbygge en naturlig balance af rovdyr til at holde skadedyrene under kontrol, og derved reducere behovet for selv miljøvenlige sprøjtemidler på vores planter.

En af de bedste måder at gøre det på er ved at plante træer, helst oprindelige sorter, og ideelt set en blanding af træer som findes i vores lokale skove (især eg). Selvfølgelig optager træer en del plads, men der er mange ret små træer som passer meget små haver. Træer giver livsbeingelser for insekter, fugle og pattedyr. Deres rødder går dybt ned og bringer næringsstoffer og vand op, som ellers ville gå tabt fra haven. Deres visne blade kan laves til bladmuld som er en god jordforbedrer, træer optager kuldioxid fra atmosfæren, laver det til træ og afgiver ilt, og derved hjælper os mod den globale opvarmning. Træer kan forsyne os med frugter, nødder, spiselige blade og mange andre produkter, og så er træer jo så smukke. For større beplantninger er det ofte muligt at få gratis træer fra den lokale kommune - hvis du har mindst en halv hektar land kan du modtage støtte fra skov kommisionen (OBS! gælder i England, oversætter). Vores pjece Spiselige træer og buske giver en liste over flere hundrede arter.

En dam kan virkelig forøge en have - den kan skabe et hjem for frøer og tudser, som vil mere end betale deres husleje ved at æde mange af sneglene i haven. Dammen kan værer i størrelsesordenen fra bare en kvadratmeter, til så stor som man vil have den. Et gammelt badekar kan graves ned i jorden, eller man kan købe formede færdiglavede damme. Det er bedst ikke at have fisk i dammen, hvis man vil have padder, da fiskene æder æg og yngel. Der er mange brugbare planter, som kan dyrkes i en dam - se vores pjece Den spiselige dam for mere information.

Hække kan forsyne dig med læ, og give ly og føde til en lang række dyr. Lokale arter er, i det hele taget, bedre for konserverende havebrug, men mange andre frugtbærende hækplanter kan benyttes for at give føde til fugle (og mennesker) året igennem. Nogle eksempler inkluderer:

Lokale
Tjørn, Kristtorn, Slåen og Hassel.
Ikke-lokale
Berberris, Elaeagnus arter, Cotoneaster, Pyracantha og Rosa Rugosa.

Se vores pjece Hække for flere detaljer.

De fleste haver har en græsplæne, og hvis noget af denne kan sås til med lokale vilde blomster, og derefter kun klippes fra august efter de er gået i frø, vil det give et vidunderligt levested for sommerfugle, såvel som at give et brændpunkt i haven i foråret og tidlig sommer. Efter slåning bør de afklippede plantedele fjernes for at holde næringsmængden i jorden nede, for at fremme blomsterne og holde græsset nede. Det afklippede materiale er, selvfølgelig, en god kilde af organisk materiale til komposten. Se Den spiselige græsplæne

Prøv at dyrke planter i haven som giver føde til insekter, sommerfugle, fugle og pattedyr. Aften kodrivere er fortrinelige for natsværmere, Buddleia og Oregano vil tiltrække skyer af sommerfugle til haven, frugtbærende buske som Cotoneaster, Berberris og Bærmispel vil være som magneter på fugle, vores lokale vedbend (efeu) vil være en sen kilde af nektar for bier og ly for fugle og insekter. Prøv at undgå at holde haven alt for ryddelig - døde blomster stilke har deres egen skønhed om vinteren, deres frø kan ædes af fugle mens mariehøns kan ligge i dvale på (eller i) dem. Efterhånden som du ændrer din have til mere og mere at være et konserverende område, vil du helt sikkert lokke pindsvin til. De snegle frøerne og tudserne ikke finder vil pindsvinet tage.

Det ovenstående er kun en meget kort guide til mulighederne i konserverende havebrug. Hvis du vil vide mere om dette emne, er du velkommen til at kontakte os, og vi vil gøre hvad vi kan for at hjælpe dig. Vi kan også give mere udførlige beskrivelser omkring de ovenstående arter, og kan ofte levere disse planter hvis du ikke kan finde dem andetsteds. Al information er givet på donerings basis, der mindst må dække vores udgifter (10p pr ark plus porto).

Plants For A Future er et non-profit resurse center, som leverer information om nyttige planter og, hvor det er muligt, leverer disse planter. Alle planter er dyrket uden brug af kunstgødning, sprøjetegifte eller dyre produkter (vegan-organic). Vi er altid taknemmelige for enhver donation, investering og legater (lille som stor). Besøgende er altid velkomne til at komme og se vores projekt, men giv venligst besked i forvejen. Da rundvisning tager en del tid, beder vi normalt besøgende om enten at tilbringe noget tid med at arbejde på projektet sammen med os, eller at give en donéring.

Dansk udgave af: PermAgro - The Permaculture Research Institute Denmark

 

 

Now available: PLANTS FOR YOUR FOOD FOREST: 500 Plants for Temperate Food Forests and Permaculture Gardens.

An important new book from PFAF. It focuses on the attributes of plants suitable for food forests, what each can contribute to a food forest ecosystem, including carbon sequestration, and the kinds of foods they yield. The book suggests that community and small-scale food forests can provide a real alternative to intensive industrialised agriculture, and help to combat the many inter-related environmental crises that threaten the very future of life on Earth.

Read More

FOOD FOREST PLANTS

 

© 2010, Plants For A Future. Plants For A Future is a charitable company limited by guarantee, registered in England and Wales. Charity No. 1057719, Company No. 3204567.